You can click on me :-)

Tuesday, 14 February 2017

Siem Reap Budget Trip Feb 2017

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,

JM ada blog ke? 😂😂😂😂

Kenapa? Ye laaa...senyap je dah lama tak kongsi entri travel 😬

Hari ni JM rajin sikit baru je landing kat KLIA2 jam 11.45 pagi dari dari Siem Reap, Cambodia selama 3 hari 2 mlm. Bertemankan SS di sebelah, HH pergi solat, JM dapat idea untuk update blog sementara menunggu masa perlepasan SS dan HH balik ke JB.

Nampaknya...kalau nak JM rajin update blog, SS kena temankan 😙 hihihih

SR International Airport

This budget not including tuktuk cost sebab ni kali ke 2 JM ke sana, jadi JM hire Salim untuk bawak kami tetapi dia tak nak kenakan bayaran...dia bawak kami for FREE tapi pada hari terakhir kami kasi dia sedikit tips.

Salim, HH dan tuktuk
Kepada kawan-kawan yang ingin jalan-jalan di Siem Reap, JM suggest korang hire si Salim ni sebab servis beliau memang terbaik...humble person, ontime, suka belanja makan. Kos bagi satu tuktuk sehari adalah USD15 tak kira berapa orang dan satu tuktuk boleh muat untuk 4 orang.

Dua hari kat sana kami asyik makan free jek.

JM tahu mesti ramai yang akan cari Salim selepas baca entri ni ehehehe...

Contact no Salim  : +855 78 996 840 ..... Bestnya Salim ni..dia fasih berbahasa melayu sebab pernah kerja di Malaysia. Add contact nombor ni terus terus je Wasap..cepat je dia reply nanti.

So JM nak kongsi budget sebagai guideline (for 3 person)

Day 1 - 12/2
- Season Square Hotel = USD 46 (2 night)
- Food USD 8.50
- Entrance Ticket Angkor Wat = USD 111 (USD 37 per person mulai 2 feb 2017)

Day 2 - 13/2
Food & kudapan = USD 12

Day 3 - 14/2
Kudapan USD 4.50

Total cost for 3 person - USD 212 (USD 71 per person)

Kos ni tidak termasuk duit shopping. Currency exchange USD 1 = RM4.465

Jadi budget dalam RM = RM317.00 tidak termasuk ticket flight, shopping dan tuktuk. Siapa cakap nak travel perlu duit ribu riban yang penting how u budget properly.

Bagi JM, 3 hari 2 mlm sudah mencukupi untuk ke SR....antara tempat yang boleh di lawati Santeur D'Angkor, Artisan D' Angkor, Silk Farm, Killing Field, Lotus Farm, Angkor Wat, Tasik Tonle Sap, Old Market, Night Market dan Pub Stret.

Sunrise di Angkor Wat
Victoria Gate
Sunset di Tasik Tonle Sap
Lotus Farm
Kalau suka shopping pastikan kena pandai menawar nanti korang boleh dapat tshirt 3 pasang USD 5 dan Fridge Magnet 5 keping USD 1.

Tu je nak share...💋

204 comments:

  1. Dapat pemandu pelancong yang berlebih kurang syukur sangat..boleh terus jadi kawan..

    ReplyDelete
  2. Salam JM...

    murah jer kan...sape kate nk jalan2 kena wang yg terlampau banyak...JM dah bukti kan..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye sis nOe...tak perlu duit ribu riban heee

      Delete
  3. Replies
    1. Hai Nina..bila nk up entri SR ;p

      Delete
    2. Harap2 ada la entri tu ye nina 😬

      Delete
  4. syoknya...budget pun tak banyak jugak kan..tapi bawak anak kena budget besar skit..hahah

    ReplyDelete
  5. hi JM. lama aida tak landing sini.
    wah menarik nyer... 3h 2 m ke sana ye. pasti menarik.
    aida ni hah nak plan ke perak 3h 2 m pon terkemut2 dok pikir keje la, anak skola la, asben kursus la, hu hu hu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. adianiez Aida..mak aih..byk sgt nak fikir tu..tggu pencen la hihihih

      Delete
    2. kan kak aidaa...
      heheheh nak berjalan g melaka 3h2m pon terkial2
      ayu ni baru anak sorang

      Delete
    3. Ayu...faham! Kalau ada anak mmg banyak budget tau..susu pun mahal

      Delete
  6. Haiii Sis JM!!!! Saya datang nih! Lama tak mendarat di sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Cikgu Ceketed...faham...sibuk kan :-)

      Delete
    2. hahhahahah nak datang selit gakk...
      lagi lame ayu xdtg berkunjung

      Delete
    3. Ayu! Tq! Serang blog sis JM 💋

      Delete
  7. Bestnya gi Sim Reap! Banyak shopping dak?

    ReplyDelete
  8. Tepuk tangan kuat-kuat sikit. Baru landed dah terus buat entry!

    ReplyDelete
  9. Bestnya rezeki u all bertiga. Dapat si Salim yang tak berkira :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...dia layan kami like his family

      Delete
  10. Bab tawar-menawar tu serah kat HH lah kan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekeke..dia ratu bargain..dia bargain mesti dpt!

      Delete
  11. bestnye.....suka tgk sunset tu...eeeh dia plak yang banjer makan...sronoknye...

    ReplyDelete
  12. patutlah sepi , pi nak flight lagi ghupernya

    ReplyDelete
  13. mesti enjoyed kan ..walaupon short trip

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. Makan daging lembu naik bukit 😬

      Delete
    2. Kak nieda asyik ke Thailand jek pe kata pegi Cambodia lak 😬

      Delete
  15. Hai JM! Waaa rindu Siem Reap.. Best jalan-jalan kat Angkor Wat

    ReplyDelete
  16. Pemandu pelancong dah kenal banyak kelebihannya :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaks...kalau mrs A nak pegi let me know nanti JM kaw tim ngan Salim tu 😬

      Delete
  17. syoknya JM travel every month...untung dapat guide yang sangat baik n sporting tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayda! Trip yg perlukan kos murah jek 😬

      Delete
    2. kalau sorang murah la kos nye..
      kalau bertiga da jadi lain..

      Delete
    3. same la kt opis ni pon kene block jugak...
      tpi ayu pakai ultrasurf...
      so boleh bukak balik
      deana try la

      Delete
    4. Ayu...jgn pegi negara guna usd..perit tau

      Delete
    5. Adeh! Ramai x boleh reach blog sis JM ni

      Delete
  18. Seronok dapat pemandu pelancong yang baik hati dan tak berkira.
    InshaaAllah satu hari nnt akan jd kaki travel mcm JM jg.
    U inspired me so much.
    Tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue...carilah masa kuar jln2 obersea tu

      Delete
  19. Replies
    1. JM dah update dalam entri..boleh refer sana

      Delete
    2. Sama sama Tic Tac..hire si Salim mmg xkan menyesal tp akan menyesal kalau x hire dia 😬

      Delete
  20. tu la, kalau pandai bajet... belanja travel tu x sampai 1k kan 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nour Adieb..baru leh pegi byk tempat setahun 😬

      Delete
    2. weeheee 😍 kan 😄 mudah-mudahan tahun 2018 kalau panjang umur sy dpt travel 😉

      Delete
    3. In shaa allah Nour semoga allah permudahkan urusan aminn

      Delete
    4. أمين يا رب العالمين

      Delete
  21. Seronoknya dapat selalu travel!
    Salam kenal, JM.
    Done follow sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Girang Fashali..im already follow u back 😬

      Delete
  22. cantik pulak sunrise kat angkor wat tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mazni...bersesak dgn org nak ambik pic tu adeh!

      Delete
  23. Cantiknya pemandangan dekat ankor wat dengan tasik tu :')
    teringin nak pergi sini. saya singgah dan follow blog ni ya. salam perkenalan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal syed..im follow u back 😬

      Delete
  24. Suka baca citer JM travel.. 😊
    Kali ni pergi SR budget bawah RM1k kira berbaloi..
    Tambahan pula kenal dgn tourist guide mmg memudahkan perjalanan..
    Menarik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye LZ..tour guide yg baik hati..belanja mkn lg

      Delete
  25. tahun ni nak kena gak ke angkor wat. dah lama sangat delay ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle zuan..jgn lupa hire Salim tau 😬

      Delete
  26. btw cantik la gambar gambar. makin membuak buak nak pegi sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaalu uncle zuan yang snap pic mesti lagi cantik pastu leh buat video lg

      Delete
  27. Replies
    1. Ardilla..sbb mkn free so jimat kos mkn 😬

      Delete
  28. Nak jugak pergi tapi hm hm cuti dah nak habis tsk tsk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ardilla..baru awal tahun x kan cuti dh nak abis..confius ni 😜

      Delete
  29. Wahh bestnya.. pemandangan pun cantik.. seronok.
    Maaf JM lama tak singgah.. kekangan duduk berblog beberapa musim nie huhu... salam ceria selalu :) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro KK..sibuklaa tu patutlah entri dah kurang 😉

      Delete
  30. Assalammualaikum JM....pekabo?? Harap2 sihat laa yee..lama betul xjengah sini...sejak tenet kt opis ni kena block byk blog sy xleh nk terjah dh...termasuk laa blog JM...sedeyyy kannnnn...

    Pssstt kita rindu JM tauuuu hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deana!!! Waduh rindu bangat saam kamu..pe cite skrg masih sibuk sgt2 lg ke...alaaaa kena block ke? Rugi tau kalau x baca blog JM 😂 Walau dh lama x singgah sini jgn lupa daku 😬

      Delete
    2. hahaha.. mmg rugi kalau x baca..

      Delete
  31. Replies
    1. wow.. blogger indon pun datang singga.. hebat..

      Delete
    2. Pha Is..dunia tanpa sepadan 😬

      Delete
  32. Muka Salim macam muka Dato Jamal Yunus... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakssss kan SS..sebijik copy paste tp versi Cambodia

      Delete
  33. Replies
    1. macam ada dabel meaning..
      1. cik itah, tmpat tu mmg cantik
      2. cik itah tu mmg cantik orangnya..

      hahaha

      Delete
  34. JM ada blog ke?
    apa punya soalan daa.. hahaha

    ReplyDelete
  35. lawaaa tgk kawasan angkor tu. kena simpan tenaga

    ReplyDelete
    Replies
    1. simpan duit jugak.. hahaha

      Delete
    2. Pha Is...simpan duit tuk travel 😬

      Delete
  36. murah rezeki sis JM.. untungnya dpt jimat banyak tu.heheh :)

    ReplyDelete
  37. Hi JM!!.. Cantik betullah suasana dan pemandangan tu.. bila tengok lama2 gambar matahari tu, rasa jauh je... :)

    ReplyDelete
  38. wow comel permandangan kat sana///

    ReplyDelete
  39. hhaha sape yang tny sis jm ade blog ke x tuh?
    hmmm salim tuh pon da mcm orang malaysia da tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. sapa yg tanya tuh.. punggai je kepala dia.. heheh

      Delete
    2. Ayu...Salim tu copy paste Datuk Jamal Yunos..sama! Cakap melayu pun fasih tau

      Delete
  40. lorhhh entry yang latest rupenye...
    hahahah ishhh nak jadi top komenter cmne ni???

    ReplyDelete
    Replies
    1. komen je banyak2.. hahaha

      Delete
    2. Ayu..u r the best..sekali masuk komen berpuluh2

      Delete
    3. Pha Is..Ayu top one in Mac tau 😬

      Delete
  41. hai JM

    lama x komen hahaha

    amboiii free service lagi salim bagi. tp mmg pon dia bagus n x kedekut kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Emy..syukur dapat kenal si Salim ni pun melalui Emy...terima kasih 😍

      Delete
  42. Kena masuk dalam list ni.. maseh sis ~ hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kirim tiger balm.. he he he...

      Delete
    2. Firah..bila nak pegi nak kirim tiger balm

      Delete
    3. Dear SA...ehh sama! Titiew pun nak tiger balm 😬

      Delete
  43. ehh ! tapi, sekarang nak pusing pulau dulu.. soul kat dalam laut lagi.. ngeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Firah! Laut x best nanti sunburn 😬

      Delete
  44. cepatlah update.. banyak cerita tertangguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Firah..nak blogwalking pun x sempat ni..rindu kwn2

      Delete
  45. Replies
    1. Cikgu siti..kalau jadi pergi hire si Salim tau mesti xkan menyesal

      Delete
  46. ehem ehem, selamat kembali menulis sis!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak agak bila Jay Emm nak up entry? Keh Keh Keh...

      Delete
    2. Cikgu siti..sis JM dah tenggelam timbul ni

      Delete
    3. Dear SS...JM baru je update entri baru 😬

      Delete
  47. Replies
    1. Cikgu siti..jgn pergi waktu malam nanti x leh tdo

      Delete
  48. Replies
    1. Hai cik bunga..alhamdulillah sihat

      Delete
  49. Replies
    1. Dah berminggu CB x datang sini 😜

      Delete
  50. ari nie datang melawat kawasan sambil tenung tenung lama -lama sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. CB...datang melawat kawasan? Ada lalang x 😬

      Delete
    2. Datang melawat kawasan? Ada lalang x CB 😬

      Delete
  51. Replies
    1. CB...hari2 sibuk kat opis bila balik rumah dah penat huhuh

      Delete
  52. jangan ditinggalkan daku terlalu lama

    ReplyDelete
  53. Replies
    1. Cikgu siti...baru jd up entri baru tadi 😬

      Delete
  54. salam jm....sihat...
    after Cambodia ke mane?

    ReplyDelete
  55. wah menariknya tempat ni. dulu baca dalam sejarah dan geografi je siem reap ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raihanah..kingdom of cambodia 😬

      Delete
  56. cantik sunset tu..pandai ambik pic

    ReplyDelete
  57. lotus farm tu katmana JM? mohon suap info..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jea..lotus farm tu on the way nak ke tasik ton le sap

      Delete
  58. Wow affordable sangat ni. :) tq share JM

    ReplyDelete
  59. Cantiknya sunset di tonle sap tu

    ReplyDelete
  60. Wah murah bajet mcm ni..untung bila ada travel mate..boleh share kos

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang